Naturama Svendborg

Naturama's bygning i Svendborg er meget pæn, men måske lidt "steril" i forhold til hvad den indeholder. Så hvad skal der til, for at forbipasserende bemærker at de måske er på vej til at gå glip af en oplevelse..?

Der er nærmest "statsgaranti" for, at en 6 m2 stor edderkop ikke bliver overset. Edderkoppen sidder naturligvis ikke på facaden bare fordi det er sjovt, men for at den uden ord kan fortælle en historie. Minimum 9 ud af 10 og tænker sikkert “Hvad..!?”, ser derefter ned på facadeskiltet, hvor der står “Naturama” og videre til vinduerne på siden af bygningen, der bekræfter at det handler om noget med dyr - det er et naturhistorisk museum og nok ikke det kedeligste i verden, med den “fætter” de har placeret på facaden. 

Havde bygningen indeholdt eksempelvis advokater i stedet for udstoppede dyr (og levende edderkopper), så havde edderkoppen fortalt en helt anden historie...;-)

Skulpturen af edderkoppen måtte ikke have kontakt til bygningens kobberfacade, så den holdes på plads ved hjælp af 3 kraftige "arme" der er fastgjort til en stor platform. Platformen står løs på bygningens flade tag, fikseret af en knap 700 kg. tung betonklods. Platformens størrelse fordeler betonklodsens vægt, så taget ikke lider overlast. Det eneste af skulpturen der er fastgjort direkte til bygningen, er de 4 af edderkoppens nederste ben, der hver er skruet fast til vinduets ramme af træ.

Naturama skulle til en udstilling, som fortalte om lugte og dufte, bruge kæmpeudgaver af henholdsvis en rød skovmyre og en møgbille, jo dét hedder den faktisk og af ganske indlysende årsager:-)

Udover at være vellignende, skulle skulpturerne også kunne holde til at børn kravlede rundt på dem. Derfor er selve "skelettet" fremstillet af kraftigt stål. De mest markante dele blev laserskåret, så der var en nøjagtighed at tage udgangspunkt i til selve den tredimensionelle opbygning. Uden om stål-ben og krop, blev der formet et ståltrådsnet, som specialbetonen kunne formes på. Selve betonen var også forstærket med små fibre.

Møgbillens "møgkugle" blev skabt over en pilatesbold, der blev beklædt med glasfiber. Til slut blev skulpturerne malet i naturtro farver. Skovmyren blev dog, efter aftale med Naturama, gjort lidt mere "vild" med et par meget blå øjne.